HAKKIMIZDA

Zeytin... İnsanoğlu'nun tabiatla olan sade ve mükemmel hayat bağlarından biri… 

Zeytin'in molekül olarak “Soluk mavi noktamız”daki ilk ayak izleri radyokarbon tarihlemeyle şimdilik 45.000 yıllık. (*)

Yaklaşık 6.000 yıldır da kültür bitkisine dönüştürülerek üretilmesiyle hem zeytin halinde hem de sıkılarak yağı çıkarılmış zeytinyağı haliyle güneşin toprağın kuşların yağmurun ve İnsanın ortak ürünü - ortak değeri olarak hayatımızda, mutfağımızda. (**)

21 yıl önce Bozcaada’da şehir dışındaki arazilerimizi erozyondan korumak ve çevreye saygı amaçlı ilk zeytin ağaçlarını diktiğimizde her bir ağacın ve her bir zeytin  danesinin böylesi bir varoluş serüveninden geldiğini bilmiyorduk.

Hem fidanlarımızı suladık hem okuduk hem de ağaçlarımızı dinledik… Bu serüvenin bilgi ve aşkla bir parçası olabilme niyetiyle, gayretiyle, artık kuşların ve insanların diktiği her ağacı, çiçeklerini, tomurcuklarını, danelerini saygı ve sevgiyle selamlıyoruz…

Geleneksel bilgiyle çağdaş bilimsel bilgiyi harmanlayarak yetiştirmeye çalıştığımız ağaçlarımızın ürünlerini de daldaki zeytinin içinde ne varsa, kaybetmemeye özen göstererek sıktırıp zeytinyağı olarak kullanımınıza sunuyoruz.

Zeytinyağı birbiriyle uyumlu bir sürü mücevher taşır gibi, özel ve aynı zamanda narin bir yağ. Fenolik bileşikleri, enzimleri, yağ asitleriyle, aroması, kokusu gibi kendine has özellikleriyle doğal olmayan hiçbir madde içermiyor. Bu nedenle de sağlıklı zeytin danelerinden mekanik işlemler sonucu elde edilen Naturel Zeytinyağı bir rafinasyona tabi tutulması gerekmeden doğal haliyle doğrudan tüketilen kıymetli bir ürün….

Bu değerlerin ve bilgilerin sorumluluğuyla şişelenip/kutulanması için büyük çaba harcıyoruz.

Aldığınız günkü… açtığınız andaki değerleriyle... zeytinyağımız artık size emanet…

 

(*)   Zeytinlikten Sofraya Zeytinyağının Hikayesi;  R.Blatchly,  Z.D.Nircan, P.O’Hara.   Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları,2018 s.12-16.

(**) Dünyada,Türkiye’de,Edremit Körfezi Çevresinde Zeytin ve Zeytinyağı;   R.Efe, A.Soykan, İ.Cürebal, S.Sönmez  Edremit Belediyesi Kültür Yayınları No 7,2013 s.15-36.

Bademlerin lezzetini kargalardan öğrendik…

Bir Ağustos günü huzurla denize ve tarlalara bakarken bahçemizde aşağılarda önceden var olan iki büyük badem ağacına defalarla pike yapan kuş sürüsü  şaşırtmıştı bizleri.

Nedenini anlayınca kargalarla birlikte ilk badem hasadına koşmuştuk acemice. Tabii ki pek bir şey kalmamıştı.

Önce yöntemler bulmaya çalıştık bademler sadece bize kalsın diye ancak kargaları incitmeden çare olmayacağını anladık. Bu durumda onlar buraların yerlileri bizlerise misafir deyip hepimize yeteceğini düşündüğümüz badem ağaçlarımızı diktik…

Yılına, mevsimine göre Şubat-Mart aylarında açan ilk çiçeklerle heyecanlanıyoruz seviniyoruz, gözlem başlıyor, çağla bademlerin tadına bakıyoruz, bütün dikkatimiz badem ağaçlarında çünkü vaktinde toplamak istiyoruz ama tam zamanında hasat için Ağustos ayında ilk işaret yine ekibimizin eşsiz uzmanlarından kargalardan geliyor.

Biz de payımıza kalan neyse paylaşıyoruz sizlerle…

Aliye’nin Sabunları….

* Zeytinyağlı - Zeytin Çekirdekli Sabun
* Zeytinyağlı - Zeytin Yapraklı Sabun
* Zeytinyağlı - Defne Yağlı (Garlı Sabun)   

Coğrafyasında yüzlerce yıldır zeytine ilişkin kültürün var olduğu bu topraklarda insanların zeytin ve zeytinyağı kadar bunların başlıca işlenmiş ürünü ve en önemli ilk temizlik malzemesi kabul edilen sabunla ilişkisinin de çok köklü olduğunu hemen her zeytinyağı işliğinde dip yağından yapılan sabunlarla farkettik.

Sabunun bileşimi kimyasal olarak yüksek moleküllü yağ asitlerinin tuzları olarak ifade edilmekte ancak insanların kullanımına karakteristik özellikler kazandırılarak sunulmaktadır. Bu özellikler ise sabunu, insanın ihtiyaçları ve güzellik için Hayat’a katılmış özgün birer ürüne dönüştürebilmektedir.

Biz de zeytin ve zeytinyağı ile birleşen hayatımızda sabununda yer almasını istedik.

Sabunun üretim kültürü içindeki gelişmesi ve natürelliği korunarak dip yağlarımızdan, Zeytinyağlı - Zeytin Çekirdekli,  Zeytinyağlı - Zeytin Yapraklı  sabunlarımız, bilgi ve inovasyonunu bizimle paylaşan Yüksek Gıda Mühendisi Aysu Gürman'ın gözetimindeZeytinyağlı - Defne Yağlı (Garlı Sabun) ise  Antakya’da, geleneksel garlı sabun ustası tarafından hazırlanmaktadır. Ürünlerimiz parafin, paraben, tekstil boyası benzeri katkı maddeleri ve hayvansal yağ içermeden oluşturulmaktadır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.